Monday, February 21, 2011

Memori lama yang dah berkarat di imbas kembali

Memori atau lebih dikenali sebagai kenangan lama yang sudah lama berkarat ingin I ungkitkan semula.
HA HA HA...bukannya apa, tetapi teringat masa den dolu-dolu, masa muda den yang naive, sucis n kudus gitus (macam la sekarang tak suci, bukan tak suci....sesape pun, makhluk mana pun bila dah besar ni melawan je kerja kan???kan? tak gitu Joyah? Cepat angguk tanda setuju!!!!)
Bak kata orang tua, pijak semut pun tak mati sebab terlalu bendul n tumpul, sampaikan nak kena guna magnifying glass ala-ala size Indiana Jones baru nampak. Cuba sekarang ni pijak gajah, I jamin, gajah pun boleh lut, bontot gajah pown bagai pinang dibelah dua..(mula la aku nak mengarutes nie...) XP
Pa&Ma, maafkan anak mu yang sorang ini yang tak berfikiran pembaris ni...-_-"
Bak kata omputeh lak, Ass-long-ass I don drop your water face, then it's alright....carry on! Betul tak?
Ok...cans I pass away?
eh silap....can i carry away....(biasalah, aku kalau time-time nak menggila ni, angin tu datang sepoi-sepoi bahasa saja, tidak dapat dijangkakan).

Ok, back to reality oh! there goes gravity owh! (versi eminem)
Ini antara kenangan lama yang sangat aku rindu, masa my family still living in Laos. I remember that I experienced most of my first times in Laos, there are other first times I had too...(don worry guys, nothing sexual or violent, LOL XP)
Dari kiri: Leanne, Souni, Am n Me, we were quite besties back then
 Like they say, there is always a first time. Masa pergi ke Laos, itulah first time I learn my English, fly on airplanes, mix with other culture and races, and last but not least, the hardest part: BE CLOSER TO BOYS!
Jangan salah sangka ye korang, saya bukannya pergi menggatal ke apa ke, tetapi saya perlu belajar menyesuaikan diri dengan mamat omputeh. Dah la partner seat I Fredrik, a guy from Sweden. Masa tu kekok giler, siap angkat tangan tanya cikgu, "There is a guy seating on my seat"...budus giler time tu, so cikgu tu pun explain, "Of course dear, you have a seat partner, you will be sharing your table with Fredrik."
So ape lagi beb....merah padam ler muka I.
 Ni masa birthday party Jessy, my bestest of best friends. Beliau berasal dari Bangladesh. Kawan-kawan I semuanya dari pelbagai bangsa, believe me, I don't choose races. Most of my friends are of different backgrounds, jarang I nak lepak with only Malays (duh! Melayu tak ramai ok, boleh kira ngan jari. So kiralah! Aku sorang je kot! HA HA HA)
Tapi, itu yang bestnye, bila dapat kawan-kawan dari pelbagai bangsa dan agama, I became more open and more accepting towards certain things.
 Meh sini nak memperkenalkan my best friends forever!!! Masa dekat Laos dulu, I attended Vientiane International School. Walaupun kita ramai kawan yang best-best, tapi still ada groupies sendiri. Oleh itu dengan bangganya, my groupie adalah dari pelbagai kaum. Merujuk kepada gambar di atas;
Kiri-Jessy dan Leanne. Masa tu groupie kitaorang ada empat semuanya, there's always the four of us wherever we go, there's always me, Niyati, Leanne and Jessy. Buat apa pun sekali, wear the same clothes, and we even created a day we called, "Twins Day" where the four of us would dress up exactly the same and everyone would look up at us and go, "wow!"
 Dari kiri; Niyati dan Jessy. Masa ni tak berapa ada gambar kitaorang berempat. Masa ni belum lagi bertukar menjadi camwhore yang tersohor dan berkaliber. Tapi percayalah, bila masing-masing dah meningkat dewasa, mulalah darah muda ini menggelegak! (amek ko...perkataan kuno. Ayat -menggelegak- ni bunyik nye lebih power n overdose dari -mendidih-)
 Inilah gambar pertama kitaorang berempat, cuma ada sekali dengan Souni jew. Dari kiri: aku, Souni, Leanne, Jessy dan Niyati. Masa ni memang haprak takde keje, tunggu Mr. Hotrich masuk kelas bawa rotan jew, HA HA...takde la sampai macam tu sekali, tapi we olz tengah tunggu cikgu masuk kelas, so ape lagi....camwhoring dulu!!! X3
 Budus giler muka aku time nie....(malu sebenarnya nak display gambar Mona Lisa aku ni, bukannya apa, takut femes lak aih...aduh...PERASANS) XP
 Jessy la yang selalu bawa kamera ke sekolah, time ni memang tidak boleh aku nafikan....memang dah ada COP bookworm kat muka aku. Memang time ni gila n syok dok baca buku cerita, setiap hari lepas lunch jew mesti lari ke library baca buku. But who can blame me, I was learning my English (hok aloh...berdalih plak. Tak mengaku nerd -_-")...MALU-MALU-MALU!!! (Larikan diri)
 Time ni plak aku sebagai narrator untuk school play berjudul, "Robinhood". Muka gua mana lepas jadi pelakon beb! Jadi narrator sudah....lebih bagus dari jadi pelakon yang nak kena hafal skrip (mentang-mentang la ko tak dipilih untuk jadi watak utama, nak eksen haprak plak. Cubit kang!) -
Followers, sila angguk kepala anda tanda Hamizah Sahharon adalah seorang yang tak layak menjadi pelakon! Cepat angguk dong!
 Masa ni kitaorang kena menari, apentah nama tarian ni, pusing-pusing jew keje kitaorang time nie.
Masa ni juga la kitaorang main-main mata n pegang-pegang tangan ngan budak-budak lelaki...haish...malus! (turns red). Namun begitu, hari demi hari, aku bangga melihat kawan-kawan aku dah semakin melawa, lebih anggun n bekerjaya. Bangga sebentar apabila melihat gambar-gambar diorang yang kebanyakannya ada yang jadi pelakon, photographer, host, super model (aku tak tipu! Serious! Kalau korang pernah tengok iklan Downy dan iklan Cornetto kat tv, ada sorang pompuan Thailand nie yang selalu jadi watak utama. Dia sangat cantik, dari kecik dia dah start modeling. Biasalah, orang yang ada muka Pan-Asia, mana tak laku?....

Cuba ingat betul-betul....(tu la..mak dah pesan! Jangan makan asam banyak-banyak...kan dah bengap!) HA HA HA...
 Ok, yang seterusnya adalah kawan baik ku Amanda, beliau juga Pan-Asia, aku ingat lagi dulu-dulu, kalau kitaorang jumpa je mesti aku suka buat lawak sebab dia suka gelak-gelak. Bila dah besar, camni la dia....hmm...
 Ini salah sorang dari groupie n bestie aku, Niyati, dah besar, jadi model di India. Masa kenal dulu muka masing-masing Ya Ampun!!! Kudus nak mampos...everyone changes, I changed!...hu hu hu....
Tapi transformasi aku ke arah mana? Ke arah yang cemerlang n terbilang (bangga sendiri nak mampos. Cepat followers, sila bakar terus blog ini kerana tuannya loya buruk)
 Inilah aku n adik-adik aku time ada function di Embassy. The two other people are the Laotian staff, the lady used to be so kind to us. I miss these moments loads!
 I HEARTS ALL THE MOMENTS I HAVE SPENT WITH EVERYONE. i CHERISH every bits and pieces there is to remember.
 Masa kelas ESL, di mana aku polish n calitkan grease untuk Bahasa Inggeris aku supaya lebih fasih n lancar. Polish punyalah polish itu macam! Ente sudah berair la itu cakap bahasa Inggeris....X3
 The last picture of me and my class, that was the end of my stay in Laos, that is why it is precious.
 Rumah lama kitaorang, the house that I grew up in, my family didn't start from the top. We all start from the bottom. That is why I HAVE THE BEST OF BOTH WORLDS, seperti yang dinyanyikan oleh Miley Cyrus.
 Dari gambar di atas, my dad achieved so much to actually accomplish a better living like this one. That is why I'd say, "Please accept your rezeki as much as God has willingly given to you, you have to work hard, later on once God has realized that you have suffered enough, God will give you wealth."
I am so proud of my dad for being in the position he is right now. He have been supplying us more than enough. Bersyukur sangat-sangat for my Dad, that is why, "I LoVe YoU DaD!!!"  <3
 Before I end my study, there was this Laotian ceremony as saying goodbye and good luck charm as they believe it. Can you spot where AM I? ...I spy with my very little eye.....a girl with a short hair cut wearing a headband. Coz she's the blogger u all rasa menyampah gitus!
 Tibalah masa International Day, dapat anda lihatkan, my family berjaya masuk paper owh! Ha Ha..bangga siot! (mengeluh - kembang lagi....). Masa tu my family just came for a visit at school, tak plan pun nak masuk paper ke, tiba-tiba terpilih sebagai headline "VIS celebrates International Day" ape lagi...beli la Lu! XP
 Gambar my BFF; Niyati, yang menang gaya...ha ha...
 Kawan-kawan yang tak dapat aku lupakan...masih lagi contact dengan diorang, tapi tak semesra dulu, ada juga yang lost contact.
Aku takkan lupakan kawan-kawan yang pernah susah senang bersama, kitaorang berhempas pulas, berguling-guling n menggila-gila bersama... akan terpahat di hati.....Hu Hu...=)
p.s. mesti lepas baca ni korang (followers) dah tak mengaku kawan....ngeh-ngeh-ngeh

xoxo
Hami

2 comments:

  1. clazzzz,,,nangis ke uolsssss??maklumla imbas kenangan lama..hak99

    ReplyDelete
  2. perlu ke nk nangis...tangkap leleh lite-lite jew...XP

    ReplyDelete