Wednesday, February 23, 2011

Masa kena pindah ke Mexico

After 5 years living in Laos, I knew by then when my Dad called us for a gathering in his room, there's a big news he would like to share with us. He then showed us a map of the American continent and asked us to guess where we'd go next. Excited wei! So my mom pun tunjuk la Canada, dengan muka kanak-kanak riang kitaorang ni....semua excited gilerr (sebab kitaorang tak pernah bermimpi nak pergi US atau Mexico..kedua-dua negara tu kelam di mata we olz, kecuali Canada) XP
My dad dengan mula selamba n donno jew, "Mexico la!"
Adus! Semua orang tepuk dahi tanda "TIDAK!" HA HA HA...LOL!
My dad pun syok dok kacau-kacau kami, "Habis la hampa...jadi cowboy la...nanti kita beli pistol ngan boots sorang satu yew"
Terus mood SYSTEM DOWN..satu family except my dad...HA HA HA
Masa tu I was still a young girl, I was 12 or 13, so I don't know much about the American continents, especially Mexico. Tambah-tambah lak dalam filem, Mexico sangat sinonim dengan padang pasir la, pokok cactus la, cowboy la....rasa cam nak bunuh diri masa tu...XD
Hamba Allah yang jakun sorang ni pun merungut, "Abah...tak boleh ke pergi tempat lain? Kita pergi la Canada ke, US ke...perlu ke Mexico? Abah nak ke tengok family kita kena tembak? Dok lari-lari daripada orang jahat? hah! Abah nak ke? Abah nak pi keje pun abah kena tunggang kuda" (betapa budus nya aku masa tu...kih kih kih X3)
So my family wat party farewell kat rumah, even friends pun wat farewell party tok kitaorang...part paling tak boleh blah, I nak part jaga hadiah je, makanan diserahkan bulat-bulat to my brothers....sangat penting kan diri sendiri kan? kan? (masih tak mengaku bahawa diri sendiri sangat tak betul)

Masa nak kena depart dari friends and BFFs sangat menyedihkan, I cried, I hugged my BFFs, we promised we'd have a reunion someday, though until now most of them are scattered everywhere all around the world for college. Jess for example, continues her studies in British Columbia Canada, Leanne studies in Oregon State University, and as for Niyati, she's in University of Mumbai...(see what I meant by everyone bawa haluan masing-masing)....but still...dengan harapan yang menggunung dapat wat reunion ngan diorang di mana-mana sahaja...like they say; It's a small world.

Perjalanan nak ke Mexico mengambil masa 3 hari, kena transit di Taiwan-Los Angeles (which we stayed for 3 days and visited the Hall of Fame or Celebrity road walk, the Hollywood sign, Universal Studios and even betta! Disney World!!!) Macam tak nak g Mexico jew, rasa cam, "Ok abah...kita stay je kat sini boleh? Boleh kan?!" (paksa abah angguk)

Sampai je di Mexico, driver Embassy yang sangat rapat ngan kitaorang bernama Alex pun sambut. SEJUK GILER!!!! Mak aih! Menyesal I tak pakai tebal-tebal, but salji takde, just pure cold dry winter wind. Perjalanan nak ke rumah kitaorang pun takdelah teruk sangat, it's a lovely neighborhood. Mexico City sangat membangun. Our first house is a condominium, which is freakin spacious! We conquer the whole floor to ourselves. Elevator terbuka je terus roumah we olz. I loike!!!! Unlike the ones in Malaysia, each floor got like what? 6 doors maximum??  I even get to have my own room, which was already set with red theme furnitures, like red wallpaper, a red bed, well technically speaking, everything is RED! X3

 This was my first school, British American School, sekolah swasta Mexico yang bahasa ibundanya pure Spanish (mati gue) tercekik-cekik and berbelit-belit nak blajo bahasa diorang. Ingat lagi, depan condo kitaorang ada Bank ape ntah nama dia, tapi ejaan dia "Banco", korang mesti nak sebut "bancho"...tapi salah wei...wakakakakaka....rupa-rupanya "Banko" bunyik nyew....malus malus malus 9_9"
Ni gambar masa graduate, dah blajo 3 tahun kat sekolah tu....tiga tahun tu la aku menggilapkan bahasa spanish. Tersembur kalau den nak cakap, "Hola, mi nombre es Hamizah" - Paling klako sekali, huruf "H" tak wujud dalam bahasa Spanish, so orang first panggil I ape? "Amiza, ow are you?" kuang kuang kuang! XD 
 Ni masa dekat Toluca, kitaorang dapat la bermain dengan salji for the first time, for the rest of my life....(ala-ala Maher Zain lak aih)....
 Ni time nak balik dari Mexico, kena duduk hotel. Pagi balik rumah, malam tidow hotel....BEST! HA HA HA. Kena say goodbye gak...sedih gue...terharu dan tersentap hati mak nak...T-T

 Eh! lirikan mata I bukan kepada jejaka yang bernama Phillip tu, tetapi ada cicak kt belakang dia masa tu (ek eleh, cover line la konon nya).......I pun nak la 'gabuih buang' ....wakakakaka....baru nak tarik kuntau nak sepak cicak tersebut, dah lari...alkisah..
Greengates School after I graduated from British American School. (So I've been to a total of 6 different schools for all I can count of). In this picture, I'm with my Mexican/Argentinan BFF, Pilar...gelak-gelak, guling-guling atas synthetic grass yang school kitaorang baru tanam (mak aih! lama bebenor diorang nak korek n tanam, rumput tu plastic, so kalau tengah panas baunya lagi hancing) hahaha....Inilah masa lapang kitaorang, aku dan kawan-kawan aku yang suka menggila setiap masa. Time rehat jew masing-masing dah line up atas padang rumput tu dok SUNBATHING. XP
So I yang dah gelap ni bertambah gelap lor....(ishk3)
 Bersama kakak ku, Ana Paola Robles, ayah beliau adalah cikgu Spanish aku yang sangat rapat dan baik dengan my family.
 Ini plak Paloma, she changed school, so my coursemates are saying goodbye to her...
Ingat lagi masa kitaorang Chemistry labpartner....so suka la dok kacau-kacau panggil nama yang tak boleh di mention di sini.
 Bersama Jina Noh, dia seorang otai yang sangat sukakan cosplay dan anime. Kalau dia lukis, pergh! rasa cam nak curik je, pastu mengaku hampeh kata hasil karya sendiri....(boleh tak camtu?)
 Kotomi, Steph n me, I think these pictures are during our senior's graduation. It was in Greengates School. Where I did my International Baccalaureate Diploma. I spent three years in that school, went straight to form 5....then Form 6 which I spent 2 years learning whatever I wanted to learn. I took psychology, art, math, physics, english n spanish....so I have no idea aliran ape yang I belajar. So far no aliran la...coz I got to choose what I wanted to learn.
 Melepak ngan kawan-kawan I yang duduk satu area perumahan (masa ni dah pindah masuk rumah dah, rumah 4 tingkat siott!!! Gayat!) (Tangan ala-ala apek - gitu-gitu)
Alexis ajak tengok citer BORAT yang sangat tak.....ok no comment.. hahaha....tapi best!


 Ni plak masa international day kitaorang kt school. Menyerlah tak? mestilah menyerlah! I pakai baju kebaya modernas warna biru....ha ha ha....tapi budak-budak korea semua nampak comel-comel, tak kalah gak ngan budak jepun yang selit kipas comel lote kat belakang kimono diorang. (NAK JUGA!!!) Tapi I mana bleh selit kat belakang kebaya I, haha...takpe, balik nanti wat lobang untuk letak kipas angin yg elektrik tu hah! Kalah diorang! Muahahahaha
 My Mexican sweetheart, for the second time my parents let me have a pet cat. My family isn't really fond of cats especially...I called him Mikito. He cried when he was taken away by his owner due to us having to go back to Malaysia, well I CRIED!! it was a hard process to part from him....he lived with us for 3 years, who wouldn't? He was the most precious thing I've ever taken care of. So disciplined, I miss him so much. Though I heard from my teacher that he ran away from home (her home) because he didn't like it. Poor baby... (crying). I remember that he would always sleep on the other bed since I've got 2 beds in my room, and the other bed is empty so I turned him officially into my roomate. The best one so far. =)
 Suji, me and Pilar, it was Holloween. Don't worry you guys, I don't celebrate holloween, I just think of it as a costume day. I'd come dressing up in traditional clothes. None of my friends dresses up as ghosts either. I have a perfect video of our school's holloween but I don't have it with me since they're mashed up with the other family videos my Dad keeps in his DVD collection. I love it when small kids in the neighborhood would dress up as creatures and rang our bells and go, "TRICK OR TREAT!"....
and I would have to go, "Too bad kiddos! My family ain't got treats for ya!" Comel-comel belaka tengok kain bergerak sendiri ke sini dan ke sana dok bawa pumpkin jalan-jalan.... X3
 Amacam? Takut tak? Takut tak? (over korang) Ha HA HA...(perlu ke? I'm harmless ok.) Dengan muka macam tepung gomak! Amek ko! hahaha...still innocent and naive... ;P
 Wa kena tahan polis wa cakap lu!
 Jina, yang I dah explain sukakan cosplay. Dia sangat aktif setiap kali ada benda-benda macam tu dan dia juga sangat rajin buat kostum dia sendiri. Otai giler minah nie....
 Then there's my other bestie, Kotomi. She came dressed up in her Japanese school uniform.
 Kegilaan kitaorang adik beradik memang tak boleh dipisahkan. Aku, Ngah dan Mijan, dok menggila dalam bilik komputer.
 Kemarahan yang melampau. Tembak kang! Baik minta maaf cepat dengan kakak kau yang comel ni! Cepat!
Me, Rhoda, Kotomi and Jina, yang ni pulak Holloween tahun yang seterusnya. Saya pakai uniform sekolah lama jew...takde pape yang pelik pown.....Mungkin cuma kawan tambah darah kat tepi mulut, yum! (ngok ngek la aih) =)
Sekian
xoxo-Hami

Tuesday, February 22, 2011

Hari Ahad

Hari Ahad....ada apa dengan hari Ahad? I had my car practicals and PERKOM carwash. PERKOM stands for PERSATUAN KOMUNIKASI, which is considered as a student council in the Communication society.....known as my society (keji giler ayat...bangga le tue....nyampah!)
Well dalam USM ni, kitaorang yang belajar Komunikasi ni sah-sah la ada society sendiri kan. Bagi menjana wang untuk tabung PERKOM, Hakim decided to hold a Carwash Program. Thanks to the lovely Fiza, pengarah projek atau Nenek projek (sori Fiza) dan Munchee yang telah bertungkus lumus untuk happeningkan program tersebut..... I? HA HA...I terlalu busy minggu nie, Sabtu n Ahad pun pack dengan jadual latihan kereta, so program ni berjalan pada hari Ahad 20/02/11 semalam seiring dengan my pract.......

Pagi Ahad tu I had to go and practice my driving, syok wei!!! Rasa cam gian giler nak bawa kereta. Mesti lepas dapat lesen, korang dah takkan nampak bontot ini melekat dimana-mana. So, secara rumusnya Tuan-tuan n Puan-puan, kalau yang takde lesen lagi, silalah amek lesen secepat mungkin, jangan tunggu tua bangkang macam saya (angkat tangan ala-ala Hantu Kak Limah Balik Kampung)

Masa pergi daftar pagi tu bleh plak slack part beratur. I dah tanya budak depan I...."Dik, ni line untuk daftar kereta ke?"....Adik tu dengan yakin dan confidential nye menganguk kan kepalanya. I pun tunggu punya tunggu sampai lah my giliran untuk kasi IC, tup-tup...."Dik, adik nak daftar lesen kereta kan? Kaunter pertama la dik, sini daftar moto"......Hampeh!!! I rasa cam nak siat-siat jew budak tu. Boleh yakin kan?! Kalau tak tahu cakap la tak tahu, senang I nak tanya. Takdelah kena tunggu lama camnie. So I pun pergilah ke kaunter pertama....Mak aih!!!! beratur BAEK PUNYA!

So lepas abis register, tunggulah cikgu panggil untuk belajar. Tunggu punya tunggu, tiba-tiba ada abang, a.k.a. cikgu panggil nama I dan dua lagi budak pompuan nie. Sorang anak mami, kalau tengok muka dah kenal. Sorang lagi I ingat nama dia Yana. So the three mosqueteers ni pun naik la kete kancil nie. Masa Cikgu, a.k.a. abang nak berundur. TERLANGGAR DENGAN KERETA BELAKANG BEB!!! Mesti malu giler abang tu. Dah la pangkat tenaga pengajar, tapi bila gostand, langgar abis ape yang ada kat belakang...Astaga...rasa cam nak bagi anugerah Pengajar Cemerlang kat abang tu. So we olz yang nak belajar ni duduk la kat belakang dengan muka yang shocking dan trauma sebab tak sangka abang tu terror bawak kete sampai begitu dahsyat sekali.

I orang pertama yang abang tu suruh bawa kereta. Dengan ini aku ingin mengumumkan bahawa aku sorang jew yang boleh bawa kereta!!! HA HA HA...yang dua lagi tu lingkup, main-main pulas stereng cam bawa kete bumper, seperti yang dikutukkan oleh abang tu, "Korang ingat ni kete bumper ke tangan nak silang-silang camni....Ape ni!!! Kelam kabut!!"

Time I bawa, he already asked me to potong kete depan n try the zig zag part, n I pass dengan perfect. (Kembang lobang hidong). Lepas keluar dari zigzag tue terus belok ke jalan yang benor....so I pun tanyalah abang ni, "Nak pergi mana lagi ni bang?" (dengan muka yang penuh harapan untuk mendapat bimbingan)
Abang: "Kita gi Queensbay" .......sapa rasa cam nak hempuk kepala abang ni? Angkat tangan!!!!
Orang tanya dengan penuh kusyuk, dia bleh plak main-main...Time naik bukit pun aku ON jew....haha....siap boleh wat drift terbang dari landasan yang benor....kih kih kih XD

Selain nya tak perlulah citer...takut nanti mengaibkan pihak-pihak tertentu (sape jew yang nak diaibkan kalau tak diri sendiri, yew tak??) kyang-kyang-kyang X3

So lepas abis practice bawa kete, I pun terus balik ke USM. Tapi teringat bahawa hari tu PERKOM carwash sedang berlangsung. So I pun pergilah cuci mata, nak tengok anak-anak ayam buat keje ke tak. Bila sampai jew ke destinasi, nampak ade la dalam dua biji kereta yang diorang sedang basuh n keringkan, ape lagi...Mak sah-sah la join sekali nuks! Party buih sekali je dalam setahun.....tapi I tak basah kan diri...takut timbul bende-bende yang tak sepatutnya....kuang3...XD

Lepas penat tolong lap kete bagi kering, I pun bertempek la atas bukit tepi longkang sementara menunggu customer yang seterusnya. Memang budak-budak nie berjaya menarik pelanggan, ramai gak tengok orang hantar transport untuk di cuci dan di calat.....GITUS!
 Inilah we olz......sambil mengunyah dan meng-nyah di situ, sempat posing guna kamera Kak Hani.
 Mak hayam serbaguna....HA HA HA
 Ok...pose korang! (disebabkan kehabisan idea untuk bergambar, aku pun telah berjaya mem-poyo kan diri...sekian)
Eh! Sape yang tengah tersengih macam kerang basi tue? Tak kenal lah....jom korang...jangan mengaku kawan. Aku pun tak mengaku kawan (tengok kiri n kanan)....Hmmm......

xoxo
Hami

Monday, February 21, 2011

Memori lama yang dah berkarat di imbas kembali

Memori atau lebih dikenali sebagai kenangan lama yang sudah lama berkarat ingin I ungkitkan semula.
HA HA HA...bukannya apa, tetapi teringat masa den dolu-dolu, masa muda den yang naive, sucis n kudus gitus (macam la sekarang tak suci, bukan tak suci....sesape pun, makhluk mana pun bila dah besar ni melawan je kerja kan???kan? tak gitu Joyah? Cepat angguk tanda setuju!!!!)
Bak kata orang tua, pijak semut pun tak mati sebab terlalu bendul n tumpul, sampaikan nak kena guna magnifying glass ala-ala size Indiana Jones baru nampak. Cuba sekarang ni pijak gajah, I jamin, gajah pun boleh lut, bontot gajah pown bagai pinang dibelah dua..(mula la aku nak mengarutes nie...) XP
Pa&Ma, maafkan anak mu yang sorang ini yang tak berfikiran pembaris ni...-_-"
Bak kata omputeh lak, Ass-long-ass I don drop your water face, then it's alright....carry on! Betul tak?
Ok...cans I pass away?
eh silap....can i carry away....(biasalah, aku kalau time-time nak menggila ni, angin tu datang sepoi-sepoi bahasa saja, tidak dapat dijangkakan).

Ok, back to reality oh! there goes gravity owh! (versi eminem)
Ini antara kenangan lama yang sangat aku rindu, masa my family still living in Laos. I remember that I experienced most of my first times in Laos, there are other first times I had too...(don worry guys, nothing sexual or violent, LOL XP)
Dari kiri: Leanne, Souni, Am n Me, we were quite besties back then
 Like they say, there is always a first time. Masa pergi ke Laos, itulah first time I learn my English, fly on airplanes, mix with other culture and races, and last but not least, the hardest part: BE CLOSER TO BOYS!
Jangan salah sangka ye korang, saya bukannya pergi menggatal ke apa ke, tetapi saya perlu belajar menyesuaikan diri dengan mamat omputeh. Dah la partner seat I Fredrik, a guy from Sweden. Masa tu kekok giler, siap angkat tangan tanya cikgu, "There is a guy seating on my seat"...budus giler time tu, so cikgu tu pun explain, "Of course dear, you have a seat partner, you will be sharing your table with Fredrik."
So ape lagi beb....merah padam ler muka I.
 Ni masa birthday party Jessy, my bestest of best friends. Beliau berasal dari Bangladesh. Kawan-kawan I semuanya dari pelbagai bangsa, believe me, I don't choose races. Most of my friends are of different backgrounds, jarang I nak lepak with only Malays (duh! Melayu tak ramai ok, boleh kira ngan jari. So kiralah! Aku sorang je kot! HA HA HA)
Tapi, itu yang bestnye, bila dapat kawan-kawan dari pelbagai bangsa dan agama, I became more open and more accepting towards certain things.
 Meh sini nak memperkenalkan my best friends forever!!! Masa dekat Laos dulu, I attended Vientiane International School. Walaupun kita ramai kawan yang best-best, tapi still ada groupies sendiri. Oleh itu dengan bangganya, my groupie adalah dari pelbagai kaum. Merujuk kepada gambar di atas;
Kiri-Jessy dan Leanne. Masa tu groupie kitaorang ada empat semuanya, there's always the four of us wherever we go, there's always me, Niyati, Leanne and Jessy. Buat apa pun sekali, wear the same clothes, and we even created a day we called, "Twins Day" where the four of us would dress up exactly the same and everyone would look up at us and go, "wow!"
 Dari kiri; Niyati dan Jessy. Masa ni tak berapa ada gambar kitaorang berempat. Masa ni belum lagi bertukar menjadi camwhore yang tersohor dan berkaliber. Tapi percayalah, bila masing-masing dah meningkat dewasa, mulalah darah muda ini menggelegak! (amek ko...perkataan kuno. Ayat -menggelegak- ni bunyik nye lebih power n overdose dari -mendidih-)
 Inilah gambar pertama kitaorang berempat, cuma ada sekali dengan Souni jew. Dari kiri: aku, Souni, Leanne, Jessy dan Niyati. Masa ni memang haprak takde keje, tunggu Mr. Hotrich masuk kelas bawa rotan jew, HA HA...takde la sampai macam tu sekali, tapi we olz tengah tunggu cikgu masuk kelas, so ape lagi....camwhoring dulu!!! X3
 Budus giler muka aku time nie....(malu sebenarnya nak display gambar Mona Lisa aku ni, bukannya apa, takut femes lak aih...aduh...PERASANS) XP
 Jessy la yang selalu bawa kamera ke sekolah, time ni memang tidak boleh aku nafikan....memang dah ada COP bookworm kat muka aku. Memang time ni gila n syok dok baca buku cerita, setiap hari lepas lunch jew mesti lari ke library baca buku. But who can blame me, I was learning my English (hok aloh...berdalih plak. Tak mengaku nerd -_-")...MALU-MALU-MALU!!! (Larikan diri)
 Time ni plak aku sebagai narrator untuk school play berjudul, "Robinhood". Muka gua mana lepas jadi pelakon beb! Jadi narrator sudah....lebih bagus dari jadi pelakon yang nak kena hafal skrip (mentang-mentang la ko tak dipilih untuk jadi watak utama, nak eksen haprak plak. Cubit kang!) -
Followers, sila angguk kepala anda tanda Hamizah Sahharon adalah seorang yang tak layak menjadi pelakon! Cepat angguk dong!
 Masa ni kitaorang kena menari, apentah nama tarian ni, pusing-pusing jew keje kitaorang time nie.
Masa ni juga la kitaorang main-main mata n pegang-pegang tangan ngan budak-budak lelaki...haish...malus! (turns red). Namun begitu, hari demi hari, aku bangga melihat kawan-kawan aku dah semakin melawa, lebih anggun n bekerjaya. Bangga sebentar apabila melihat gambar-gambar diorang yang kebanyakannya ada yang jadi pelakon, photographer, host, super model (aku tak tipu! Serious! Kalau korang pernah tengok iklan Downy dan iklan Cornetto kat tv, ada sorang pompuan Thailand nie yang selalu jadi watak utama. Dia sangat cantik, dari kecik dia dah start modeling. Biasalah, orang yang ada muka Pan-Asia, mana tak laku?....

Cuba ingat betul-betul....(tu la..mak dah pesan! Jangan makan asam banyak-banyak...kan dah bengap!) HA HA HA...
 Ok, yang seterusnya adalah kawan baik ku Amanda, beliau juga Pan-Asia, aku ingat lagi dulu-dulu, kalau kitaorang jumpa je mesti aku suka buat lawak sebab dia suka gelak-gelak. Bila dah besar, camni la dia....hmm...
 Ini salah sorang dari groupie n bestie aku, Niyati, dah besar, jadi model di India. Masa kenal dulu muka masing-masing Ya Ampun!!! Kudus nak mampos...everyone changes, I changed!...hu hu hu....
Tapi transformasi aku ke arah mana? Ke arah yang cemerlang n terbilang (bangga sendiri nak mampos. Cepat followers, sila bakar terus blog ini kerana tuannya loya buruk)
 Inilah aku n adik-adik aku time ada function di Embassy. The two other people are the Laotian staff, the lady used to be so kind to us. I miss these moments loads!
 I HEARTS ALL THE MOMENTS I HAVE SPENT WITH EVERYONE. i CHERISH every bits and pieces there is to remember.
 Masa kelas ESL, di mana aku polish n calitkan grease untuk Bahasa Inggeris aku supaya lebih fasih n lancar. Polish punyalah polish itu macam! Ente sudah berair la itu cakap bahasa Inggeris....X3
 The last picture of me and my class, that was the end of my stay in Laos, that is why it is precious.
 Rumah lama kitaorang, the house that I grew up in, my family didn't start from the top. We all start from the bottom. That is why I HAVE THE BEST OF BOTH WORLDS, seperti yang dinyanyikan oleh Miley Cyrus.
 Dari gambar di atas, my dad achieved so much to actually accomplish a better living like this one. That is why I'd say, "Please accept your rezeki as much as God has willingly given to you, you have to work hard, later on once God has realized that you have suffered enough, God will give you wealth."
I am so proud of my dad for being in the position he is right now. He have been supplying us more than enough. Bersyukur sangat-sangat for my Dad, that is why, "I LoVe YoU DaD!!!"  <3
 Before I end my study, there was this Laotian ceremony as saying goodbye and good luck charm as they believe it. Can you spot where AM I? ...I spy with my very little eye.....a girl with a short hair cut wearing a headband. Coz she's the blogger u all rasa menyampah gitus!
 Tibalah masa International Day, dapat anda lihatkan, my family berjaya masuk paper owh! Ha Ha..bangga siot! (mengeluh - kembang lagi....). Masa tu my family just came for a visit at school, tak plan pun nak masuk paper ke, tiba-tiba terpilih sebagai headline "VIS celebrates International Day" ape lagi...beli la Lu! XP
 Gambar my BFF; Niyati, yang menang gaya...ha ha...
 Kawan-kawan yang tak dapat aku lupakan...masih lagi contact dengan diorang, tapi tak semesra dulu, ada juga yang lost contact.
Aku takkan lupakan kawan-kawan yang pernah susah senang bersama, kitaorang berhempas pulas, berguling-guling n menggila-gila bersama... akan terpahat di hati.....Hu Hu...=)
p.s. mesti lepas baca ni korang (followers) dah tak mengaku kawan....ngeh-ngeh-ngeh

xoxo
Hami

Sunday, February 20, 2011

Adakah aku layak menjadi Deejay?

Ini pengalaman masa Tahun pertama dan Sem ketiga di USM. Masa ni we olz dah sure nak Major dalam bidang  apa dan Minor dalam bidang apa. I chose Film and Broadcasting as my major, whereas English Language Studies as my Minor. I sangat cerewet dan tak suka apabila perlu memilih benda yang ada kaitan dengan masa depan, bukannya apa, takut tersalah atau tersilap step. Selalunya kalau dah ada petunjuk atau rasa minat yang lahir di lubuk hati maybe I won't hesitate to choose that route. I have no absolute idea what   -Komunikasi- is at the beginning when I enter USM. Kuno n jakun sangat kan??? Ishk-ishk-ishk....

Dalam bidang Film and Broadcasting ni ada banyak cabang, they don't just fokus on Film and Broadcasting solely, they also have Radio Deejaying as well. So I pun cubalah bakat, sedikit sebanyak belajar fungsi-fungsi penting dalam hosting a session on the radio. Kita always kena peka dengan recent news, spontan dan perlu ada sense of humour. WHICH I FAILED COMPLETELY! ha ha ha...bukanya I takde sense of humor, cuma susah sikit nak keluar, tambah-tambah lagi kalau I realize there are listeners. We have Radio CInR (which stands for Campus Internet Radio), which you can listen online: www.usm.my/comn/cinr.html







I kan makhluk Tuhan yang control ayus; taqut ke, seRAMS kew tak berapa nak tunjuk sangat...my expression is priceless...so bila tiba-tiba dah on-air, mula lah nak menggelabah ke sana dan ke sinun, menggelabah tak kena tempat, bukannya kena bercakap depan audiens. Duduk dalam kotak konti je kot! HA HA HA
So carry on dengan pengalaman Deejay, ini first time I masuk konti, tapi bila dah masuk banyak kali, takde dah rasa takut dan sebagainya. Untuk exam konti, I dapat bahagian baca berita (teringat kelas Dr. Rohani dulu, belajar teknik pernafasan dan melantangkan suara! sangat best!!!), me and my group buat tema Kempen Pembuangan Bayi yang dijalankan oleh Hazim (MPP). Macam-macam kitaorang kena buat, recorded interview la, jingles la, advertisement la and so on. So I faham sedikit sebanyak apa yang diperlukan untuk sesi konti. 
Which! I got A pelus-pelus! (tipu giler aku kan...mengarut je, mana ada A+  dalam kontex grading Universiti...Haprak lu!)


My group got an 'A' untuk radio...bangga giler! Dr. Rohani siap puji aku "You baca berita bagus"...XD


p.s. pernah sekali aku ada sesi practice dalam konti, time puasa pulak tue, sah-sah la berceloteh pasal hal ehwal kueh mueh, baju raya, duit raya dan puasa tak cukup (ngeh-ngeh-ngeh...masa den kecik dolu-dolu la....sekarang puasa penuh, kecuali time ehem-ehem), my coursemate tegur, "Miza, sedap la suara you bila on-air" ...
Wah! apa lagi! kembang-kempis lobang hidung aku yang sentiasa berlobang nie....


Sekian,
xoxo
Hami

Saturday, February 19, 2011

Learning how to capture 'Through your lens'

Ni kembali kepada hari yang we olz kena pergi KEJUT untuk SUKAD (Sukan Antara Desasiswa). Masa tunggu sesi pingpong abis, kitaorang tunggu la kat luar sebab kat dalam terlalu sempit dan panas! I just couldn't stand it, so we olz lepak kat luar dewan tu. Tengah dok syok layan lagu, tiba-tiba...dapat idea untuk main-main dengan kamera Khai. Beliau menggunakan Nikon -berapa entah-, I bukan arif sangat regarding cameras ni. I love NIKON, they capture real beauty. So I pun capture la some pictures of my reflections...which I later on called, 'Through your lens I see me'. Di sebabkan terlalu expert dan yakin, I main tekan jew butang snap tu sampai nak tercabut. I tak tahu macam mana nak kasi gambar clear apabila kita terlalu fokus secara dekat. So Yazid, a.k.a. sempai graphic pun ajarlah I dengan Fa macamana nak kaburkan bakcground dan timbulkan object di depan. Best sebenarnya belajarnya kamera ni, masa high school dulu I tak pernah tergerak atau terlintas di minda yang kecil ini untuk study photography, tapi sekarang macam dah timbul minat. Tengok Yazid pulas sana, hempas sini, senang jew...tapi bila I kena buat sendiri, terseksa jiwa n raga gitus! Tapi ok la....what do you think? Cepat angguk tanda suka!!!

 Ada satu tombol kat tangga ni yang menarik perhatian kitaorang untuk snap photo coz of its fish-eye effect
*Sempat my bestie, a.k.a. roomie bertempek kt belah kiri. Yang tengah dok adjust kamera tu sempai graphic Yazid, dan yang pulun amek gambar tu hamba Allah yang kuno dan jakun bernama Hamizah Sahharon (tak mengaku diri sendiri)

 Trial n Erros
 Yey!!!! Result yang memuaskan
 Through my RayBan I see Me! This time my roomie yg capture
 Ambik giliran la beb! Kalau sorang je ambik gambar mana nak syok!

Enjoy the results!

xoxo,
Hami