Friday, December 28, 2012

Study Week

Bismillahiruahmanirahim,

Minggu exam week sudah pun berlalu, but my first paper starts on the 5th of January so I still have time to study more. My first exam is...guess!!! LKM 400, yeah!  T-T"

Ok takpe, kita hanya study, Tuhan yang menentukan. =) Be optimistic and have faith that you can do whatever it takes to finish your degree Hamizah. Good luck everyone! May Allah be with you.

Here are some Dua you can practice before exams, I find it easier to read in English. Tapi Allah S.W.T Maha mengetahui so dalam apa jua bahasa pun dia faham:


Dua While Studying Something Difficult
"Allahumma la sahla illama ja-’altahu sahla wa anta taj ‘alu al hazana etha shi’ta sahla."

O Allah! Nothing is easy except what You have made easy. If You wish, You can make the difficult 

easy.
Dua Before Studying
"Allahumma infa’nii bimaa ‘allamtanii wa’allimnii maa yanfa’ unii."
O Allah! Make useful for me what You taught me and teach me knowledge that will be useful to me.

"Allahumma inii as’aluka fahmal-nabiyyen wa hifthal mursaleen al-muqarrabeen."
O Allah! I ask You for the understanding of the prophets and the memory of the messengers, and those nearest to You.

"Allahumma ijal leesanee ‘amiran bi thikrika wa qalbi bi khashyatika."
O Allah! Make my tongue full of Your remembrance, and my heart with consciousness of You.

"Innaka ‘ala ma-tasha’-u qadeer wa anta hasbun-allahu wa na’mal wakeel."
(Oh Allah!) You do whatever You wish, and You are my Availer and best if aid. Protector and the best of aid.
Dua After Studying

"Allahhumma inni astaodeeuka ma qara’tu wama hafaz-tu. Faradduhu ‘allaya inda hagati elayhi. Innaka ‘ala ma-tasha’-u qadeer wa anta hasbeeya wa na’mal wakeel."

Oh Allah! I entrust You with what I have read and I have studied. (Oh Allah!) Bring it back to me when I am in need of it. (Oh Allah!) You do whatever You wish, and You are my Availer and Protector and the best of aid.

So do not forget to read these Duas if you have any distress and in a dilemma on how to pass the stress. Let's all hope for the best. 

‘O Allaah, I am Your slave, son of Your slave, son of Your maidservant, my forelock is in Your hand, Your command over me is ever executed and Your decree over me is just. I ask You by every name belonging to You which You have named Yourself with, or which you revealed in Your Book, or which You taught to any of Your creation, or which You have preserved in the knowledge of the Unseen with You, that You make the Qur’aan the life of my heart and the light of my breast, and a departure for my sorrow and a release for my anxiety,” – but Allaah will take away his distress and grief, and replace it with ease.’ He was asked, ‘O Messenger of Allaah, should we not learn it?’ He said, ‘Of course, whoever hears it should learn it.’
Happy studying!


xoxo-Hami

Thursday, December 20, 2012

Kenapa perlu sembahyang tepat pada waktu?

Today I just read something useful from a blog called Himpunan Mukjizat Doa dan Zikir. Somehow now I know why we need to pray in time when there's a call for prayer. There are benefits that you can get when you pray in time. Scientifically and logically it makes sense. So I would like to share with you:



Setiap peralihan waktu solat sebenarnya menunjukkan perubahan tenaga alam ini yang boleh diukur dan dicerap melalui perubahan warna alam.

WAKTU SUBUH

Sebagai contoh, pada waktu Subuh alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh.


Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar/rezeki dan komunikasi.

Mereka yang kerap tertinggal waktu Subuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki.


Ini kerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (keserentakan ruang dan masa) - dalam erti kata lain jaga daripada tidur.


Di sini juga dapat kita cungkil akan rahsia diperintahkan solat di awal waktu.


Bermulanya saja azan Subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum.


Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud.


Jadi mereka yang terlewat Subuhnya sebenar sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi.

WAKTU ZOHOR

Warna alam seterusnya berubah ke warna hijau (Isyraq & Dhuha) dan kemudian warna kuningmenandakan masuknya waktu Zohor.


Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem penghadaman.


Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan.


Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya. 


Orang yang tengah sakit perut ceria tak?


WAKTU ASAR


Kemudian warna alam akan berubah kepada warna oren, iaitu masuknya waktu Asar di mana spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari dan testis yang merangkumi sistem reproduktif.


Rahsia warna oren ialah kreativiti.

Orang yang kerap tertinggal Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar ini jasad dan roh seseorang ini terpisah (tidur la tu).


Dan jangan lupa, tenaga pada waktu Asar ni amat diperlukan oleh organ-organ reproduktif kita.


WAKTU MAGHRIB

Menjelang waktu Maghrib, alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luar rumah.


Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam.


Mereka yang sedang dalam perjalanan juga seelok-eloknya berhenti dahulu pada waktu ini (solat Maghrib dulu la) kerana banyak interferens (pembelauan) berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita.


Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah keyakinan, pada frekuensi otot, saraf dan tulang.


WAKTU ISYAK
Apabila masuk waktu Isyak, alam berubah ke warna Indigo dan seterusnya memasuki fasa Kegelapan.

p.s. Now there is no reason for us to procrastinate our prayers. =) Happy praying. 


Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak.


Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam kegelisahan.


Alam sekarang berada dalam Kegelapan dan sebetulnya, inilah waktu tidur dalam Islam.


Tidur pada waktu ini dipanggil tidur delta di mana keseluruhan sistem tubuh berada dalam kerehatan.


QIAMULLAIL

Selepas tengah malam, alam mula bersinar kembali dengan warna putih, merah jambu dan seterusnya ungu di mana ianya bersamaan dengan frekuensi kelenjar pineal, pituitari, talamus dan hipotalamus.


Tubuh sepatutnya bangkit kembali pada waktu ini dan dalam Islam waktu ini dipanggil Qiamullail.


Begitulah secara ringkas perkaitan waktu solat dengan warna alam.


Manusia kini sememangnya telah sedar akan kepentingan tenaga alam ini dan inilah faktor adanya bermacam-macam kaedah meditasi yang dicipta seperti taichi, qi-gong dan sebagainya.

Semuanya dicipta untuk menyerap tenaga-tenaga alam ke sistem tubuh.


Kita sebagai umat Islam sepatutnya bersyukur kerana telah di’kurniakan’ syariat solat oleh Allah s.w.t tanpa perlu kita memikirkan bagaimana hendak menyerap tenaga alam ini.


Hakikat ini seharusnya menginsafkan kita bahawa Allah s.w.t mewajibkan solat ke atas hamba-Nya atas sifat pengasih dan penyayang-Nya sebagai pencipta kerana Dia tahu hamba-Nya ini amat-amat memerlukan-Nya.



xoxo-Hami

Wednesday, December 19, 2012

Funny thing

Apparently students take MUET to enter university, I have to take MUET to discharge myself from university. Haish....

Funny thing is I could have taken MUET if they tell me earlier that in order to graduate I need to have it. MUET is offered 3 times a year, the last one is on November T-T. But they told me two days ago, so now I have to take IELTS, some International English  Language Testing System. I had to pay RM590 for it!!! When I could've payed RM100 to take MUET, imagine me paying for 6 MUET exams. According to a friend, "You just paid half of your university fee". Another funny thing is...HE IS F*&^IN right!!! I just paid loads for an exam that only lasts 3 hours compared to my 5 months of study fee!  T-T

BUT! be optimistic Hamizah! You know that by taking this exam can benefit you in a lot of ways...(ok not really since it expires after 2 years..then i have to pay for another retake). Thank you era modernisasi....thank you. You just made human life on earth harder and much more expensive than before. What is greater development? It is for the greater good right? (trying to calm myself down..another funny thing is, I don't mind the exam being expensive, BUT! it's the end of the semester! where do i korek the money????) .....

Ok, here's another funny thing, I went to the post office to draw some money from my personal savings, which I thought I'll never touch. I FORGOT THAT IT"S THE END OF THE YEAR! The ASB accounts are frozen till January while they count for end of year dividen. So another funny thing is I had to take out another personal saving from my drawer (ehem2..finish already ma...), now this money is saved for my travel purposes. I want to travel after graduation....now it's all gone! THANK YOU! ......

Sorry for my utterly disrespectful and annoying complaint. I am grateful for what I have, I do accept all the obstacles that Allah s.w.t. gave me. There is always a reason behind it ( I'm guessing it was also my fault for not looking back to my agreement with USM). OK. A friend told me to keep smiling and take a deep breath, forget all the problems and get on with life. Bak kata orang tua-tua, susah-susah dulu, senangnya kemudian. I'll take that for granted.

p.s. a lot of funny things happened this week. (tangan di dada, mata ke atas)  

xoxo-Hami

Sunday, December 9, 2012

Rahsia disebalik bahasa Melayu ku yang meletup!


Bahasa Pertama aku: Bahasa Utara
Bahasa Kedua aku: Bahasa Inggeris
Bahasa ketiga aku: Bahasa Spanish
Bahasa Ke-empat aku: Bahasa Melayu baku

Jadi rumusan dia disini korang kena faham kenapa aku menghadapi sedikit kesukaran dalam membuat ayat-ayat BM yang baku. In order to pass my BM, I have to try harder than everyone else (especially Malays duh!)

Sekarang ni boleh la buat ayat-ayat yang bunyi baku sikit, kalau sebelum ni nak tulis ayat ikut sedap ja bunyi dia. Of coz salah di sisi undang-undang. Maafkan saya wahai Kamus Dewan Pustaka. 

Bak kata mak aku, baca newspaper tiap-tiap hari!!! Kalau boleh Utusan, jangan baca Metro! Baca buku dalam BM, jangan asyik nak baca Gila-gila, Ujang atau komik. Rosak bahasa...ha kan dah terbukti rosak.
-_-"

Jadi dengarlah cakap mak kita. Jangan degil. Jangan buat-buat baca Utusan bila mak lalu pastu buka balik komik online...(eh cam bagi penampaq kat muka sendiri ja...)

Dan aku rasa kesian dekat lecturer aku yang kena cek my essay dan sekurang-kurangnya faham BM cincalok aku walaupun tak berapa sedap dan sukar difahami orang.

Untuk aku ayat pasif ke ayat aktif ke, sama je bunyi. Sedap juga.  XDD

Kenapa? Tak percaya ke?

xoxo-Hami