Sunday, October 2, 2011

Jalan-jalan cari pasal di Munich, Germany

Semalam iaitu 1 Oktober 2011, since my family is still here, we wanted to visit Munich. We all pergi tido di sempadan austria, that is Rosenheim. Town dia agak kecil tetapi, objektif utama we olz adalah mencari Asia Market. Jumpa yang kecil je, mana puas kan? So kitaorang pun turun la ke Munich, a.k.a. M√ľnchen. 


Actually my fellow friends invited me to go to the famous Octoberfest yang dikenali sebagai festival di mana dalam seminggu, dalam tempoh ni, diorang lawan sape yang boleh minum paling banyak. Ramai yang datang dari seluruh dunia datang semata-mata nak minum. So disebabkan aku tak minum, aku ikut la family aku jalan-jalan....kalau tak, buat habis boreh je aku pergi....tak ada maknanya! gitews!


Hasilnya? Merata kitaorang g jalan-jalan, paling best cuci mata la kan....


Sangat hectic environment diorang. Boleh dikatakan semua orang berpakaian traditional, cantik!


 Jeng-jeng-jeng
 Mula-mula sampai sesat sikit, yew la...mak bedah datang nya dari mana nak perfect-perfect kan? Harus la sosek dulu...
 Mencari ilham....
 Decided to visit the sea world....dah lama bebenor den tak masuk sea world...first time pun masa masuk underwater world di Langkawi, itu pun tak tercatat dalam memori sebab aku baru berumur 5 tahun...jos keliling atas kepala pun tak ingat. 
 Harus la cek peta dulu kan...takkan nak main redah je...kang...menangis suruh orang wat announcement ada budak kehilangan mak bapak....malus
 crown dua juta....( XP Ovverrr!)

 inilah dikatakan muka perak n poyo....
 Paling best! aku jumpa ngan celebriti paling femes! I met Paul! the octopus... Xp ngeh3...So aku pun tanya what! Suruh dia ramal apa yang patut, masa depan ke....tapi hampa...ishk - ishk - ishk
 Paul: Nampaknya...budak ni kemungkinan terbantut pembesarannya
Aku:  T__T"



 I found NEMO!!!
 Ada udang disebalik batu...tak lah, ada hikmah disebalik gambar udang ni, mari kita saksikan:

Mama: Ish...tak pernah mama jumpa udang sebesar ni
Aku: Kenapa?
Mama: Kalau buat gulai ke, masak lemak ke...sedap ni
Aku: (tengok kiri dan kanan) Uish! Slow sikit ma, hempeh siot
 Citer kuda laut ni pun ada juga:

Akmal (second youngest little bro): Did you know that (adik aku yang sorang ni suka kasi fakta...macam la aku tak tahu...ehem-ehem) which of the sea horses are male and which are the female?

aku: of coz! (pastu tunjuk si buntat kembung), that one should be a female....(kakak mana nak mengaku kalah?) ^_^

akmal: No! Wrong answer! Yang pregnant tu adalah male! because the male seahorses usually carry their babies.
 aku: (disebabkan tak nak mengaku kalah) Akmal saja nak reka cerita! (walk away, then found a board that illustrates the male carrying the babies in their pouch, the females siot je cam slim river)

akmal: (excited bebenor sebab dia betul)...so this is when he gets to say: "I told you so!"




 My favorite so far would be these seahorses....cantik giler! disebabkan aku tak ingat nama benda alah ni, so automatik aku namakan dia, si daun limau purut. 'Kenapa' ko tanya?! sebab cuba korang lihat dekat-dekat, dia punya sayap apa perhiasan di badan dia sebiji macam daun limau purut.

 HAHAHAHAHAHA, aku kan dilahirkan pada 1991, tahun kambing shiot!, so harus la...


 Mami help!

 Sedap siot crepes ni

 Harus la bergambar ngan KISS and aerosmith punya signature...hehehe
Tak boleh jumpa orang, cop tangan ni pun boleh la...






 Lepas tu we olz jalan-jalan cari Asia Market, tapi diorang kata jauh, kena naik train. So cari la U3 (pronounced Hoot treih, berbelit lidah mak nak mencarinya) 

 Sampai pun! Inilah downtown Munich!
 Patut la cari Munich tak jumpa, rupa-rupanya orang sini panggil 'Munchen'
 Sori ye rakan-rakan sekalian, terpaksa ambil gambar curi-curi, takut nanti diorang kata aku ni stalker la plak, ambil gambar bodo-bodo je....tapi inilah pakaian rasmi diorang, semua pakai cantik-cantik. Tak banyak gambar diorang yg aku ambil, takut masuk lokap je...bermalam dalam jail la jawabnya




 Harus la si buntat sorang ni tersengih-sengih macam kerang basi, all the pretty ladies merata tempat.... XP
aku pun apa kurangnya....hehehehe.....but of coz la with the boyz kan.... X3




xoxo-Hami

Thursday, September 29, 2011

Berkat kesabaran, inilah hasilnya

Aslkm semua,

Nampaknya dah lama tak tulis dalam blog, malas den...tapi hari ni lain sikit. Tetiba pulak rasa excited nak update blog. Ape citer nye, ni la aku nak story sikit. Setelah dua bulan makan angin (sampai kembung perut den) tiba lah masanya aku balik ke USM, TETAPI aku ditawarkan untuk follow student exchange ke Austria. Ini pun berkat kesabaran juga, mula-mula ingat tak nak pergi tapi dah rezeki, orang tua-tua kata jangan ditolak!

Lepas lama juga bertarung cari rumah sewa, bilik sewa, flat sewa, apartment sewa, jamban sewa semua bagai tak jumpa-jumpa. Ingatkan dah nak give up sampaikan semua orang di Kufstein dah kenal muka my family. Pergi mana-mana saja mesti ada orang tegur. Sampaikan aku nak pergi jamban pun ada orang tegur ma!

Lelaki foreigner: "You found a room?"
Aku: Bila masa pula aku kenal kau? - Tapi aku geleng je nak jadi hati mamat tu konon, "No, not yet"
Mak aku: "Oh hello, I know you, you know me (kuang asam kan aku nak poyo kat sini)....tak lah, mak aku pun cakap la dengan mamat ni, rupanya tadi ada kitaorang tanya dia kalau dia tahu sesiapa yang ada bilik untuk disewa. Nak jadikan cerita, dah la winter semester start bulan October, so hampeh semua bilik sudah dikebas dek student. Aku punya lah nak give up, my mom pun kasi sokongan padu memadu (wujud ke ayat ni?!) so aku pun apa celop! Mestilah bersabar, tunggu....orang Kedah kata, "chek redha!"
Aku pun dah tak ingat semua muka yang aku tegur, tapi diorang ingat la pulak, aku pulak yang ternganga bila orang sapa....ek eleh...main I know you - you know me plak.....

Lagi seminggu nak buka sem! aku belum dapat jawapan dari sesiapa pun pasal bilik. Memang mama pun terasa nak give up, dia siap cakap, kalau kakak tak dapat bilik...(sobsobsob dalam hati aku jerk) terpaksa la kakak balik ke Malaysia. OH TIDAK! I dons wans!   T-T

Bukannya tak ada bilik, ada sebenarnya, ada lebih kurang dua bilik kosong yang lokasinya agak strategik boleh dikatakan jalan 5 minit je terus nampak campus yang tesergam indah di alam flora dan fauna (ayat minta penampar- saya minta maaf) tetapi korang nak ke aku share flat dengan dua orang lelaki? Ko nak! Aku tak nak. Dah ada dua mamat yang sewa lagi dua bilik tu. Mak cik bedah tu pun relax je, "Yes, both rooms have boys, one from germany, one from france. Very nice" ........very nice tengkorak kau. Tapi aku tahu benda ni normal kat sini, aku check it-check it out flat yang dikatakan ada bilik kosong ni. MAK AIH! botol arak tersusun macam pasu bunga, molek-molek belaka menghiasi setiap ruang dinding dan tingkap dinda. So my parents pun ternganga n then turn to face landlord n me........"Boleh......BOLEH BLAH!"       -_-"


 Akhirnya...we found this very nice nurse yang turns out to be my savior and hero. Dialah yang kesian kat we olz (ye la, kalau buat muka seposen homeless siapa tak kesian?) So dia tawarkan bilik anak pompuan dia. Mak aku pun hapa hagi! Hinterview tak habih2....tanya pasal anak la....nasib baik nurse ni ada anak pompuan ramai, tapi semuanya dh besar. Anak lelaki dia pun duduk ngan gf...so tinggallah dia ngan anak bongsu dia, pompuan gak.....LEGA MAK!

Begitulah ceritanya...berkat kesabaran (selepas solat hajat n berdoa), inilah hasilnya. Aku bersyukur sangat-sangat kerana semuanya ada hikmah kenapa dua bilik kosong tu tidak menjadi pilihan.....

So this is my room! Cantik n cute sioot!
 Jeng jeng jeng! Cantik tak?
 Katil dia, siap ada bantal bentuk LOVE lagi, dia siap nak kasi aku TV, aku pun "tak payah susah-susah mak cik"....huhuhu....Dia tak pernah sewa bilik so dia tak tahu apa yang aku nak, kesian aku tengok. Macam-macam dia tanya.

 Sofa corner yang comel
 Meja study yang rasa-rasanya bakal menjadi tempat air liur bertandang (kuangkuangkuang)
 So sweet, siap kasi plushy bagai
 Dia punyalah nak kasi aku feeling-feling HOME-SWEET_HOME so dia letak welcome card atas meja study aku

 A view from my window

 So overall bilik aku vogue giler!
 Taman dia pun tersangat bersih


 Stok makanan (ha yang ni memang mak aku paksa habis habisan....selagi aku tak bawa satu dapur, selagi tu dia tak boleh duduk diam). Katanya dia kosongkan semua barang-barang anak dia dalam almari untuk kasi aku space (owh! sungguh terharus). Dia siap compile banyak giler table game dalam alamari aku, katanya kalau bosan (sebab dia keje dari pagi hingga malam, anak pompuan dia pun sama) main la....
Paling best aku dengar, diorang tak makan B**I n tak minum arak.....I LOIKE!

 Bila dah malam
Amacam? Cun tak? Dah la...aku nak tidow...night-night. Tomorrow is a big day.

xoxo-Hami