Thursday, April 28, 2011

Ashes and Snow

Hallo... =)
I HEARTS skype!!! Mesti korang cam apehal budak ni jakun giler bunyik nyer...macam baru first time kenal skype! HA HA HA .... Tak lah, aku bukannya apa, just got off from skyping with my bestie...aku rindu giler kat diorang, rasa macam nak keluarkan duit tabung pastu buat kerja gila dengan membeli tiket flight ke Mexico City malam ni juga.  T-T

Siapakah gerangan bestie ini? (oh! baku! skema ko misa....kihkihkih) When I was in high school, budak-budak ni la yang membuatkan aku sentiasa ceria. Aku ingat lagi, banyak kelas aku sekali dengan dia.
Yang tengah tu paling rapat, Pilar. Yang sebelah si Pilar ni adalah Tony...aku dengan Pilar banyak giler spent time sekali. Subjek yang kitaorang ambil sekali adalah art, chemistry, maths dan psychology. Ingat lagi masa ambik chemistry sekali dengan dia, dah la aku ni bengap dalam aliran sains, memang tak syak lagi kalau korang tanya aku, apakah itu chain chemistry, Ah SUDAH!......(mata melirik ke atas sambil mencari petanda light bulb), sebab tu la aku bersyukur sangat-sangat bila ambil IB diploma aku dapat pilih subjek yang aku nak belajo. Den meme tak leh nak fikir kalau amek ekonomi ko, business ko....so yang sepade ngan den psikologi ngan arts jew........tapi aku suka! So?! sapa tak puas hati sila mata-ke-mata ngan saya.  XP
Disebabkan aku membesar dengan diorang, maka emotional attachment itu sangat kuat, bak gaya penumbuk abang shieldtox, (ganyang gitu!) punyalah rapat kitaorang. Aku masih lagi blurr nak jadi apa bila aku besar, dia pula dah siap plan masa depan dia. Dia nak masuk aliran filem, katanya nak jadi film director. Mula-mula aku macam, 'biar betul sis aku ni'....tapi last-last sekali, aku belajo apa?! (semua tuding jari kat school masscomm) Ya betol! bullshit! ....eh silap, bullseye! Tekaan anda terkena batang hidung sendiri! Aku pun jadi budak broadcasting, tapi aku tak pernah rasa aku masuk masscomm kerana dia, inilah pilihan aku sendiri. Sekarang baru aku terpikir, aku baru nak ambil degree....dia plak siap dah jadi assistant director film kat Panama. Disebabkan terjojol keluar topik arts ni la aku terus teringat kenangan lampau masa kitaorang kena ikut rombongan tengok satu art exhibition ni..... 
 HAHAHA...ingatan yang tulus mulus, masa ni kitaorang kena gi tengok satu art exhibition ni yang dipanggil "Ashes and Snow" by Gregory Colbert tapi sempat menggilores sebelum masuk, semua budak-budak arts memang wajib kena pergi. Masa masuk ke dalam tu punyalah ramai makhluk yang dipanggil manusia...so kitaorang yang alien dan katik lagi comel ni terpaksalah main tolak-tolak sebab nak tengok setiap piece. Bila dapat tengok piece to depan mata rasa cam....wah! bertuahnya anak mak!
Tapi satu je aku tak suka.....disebabkan terlalu ramai orang, yang kelihatan hanyalah punggung yew.......maka aku dengan rasminya memanggil exhibition ini....exhibit "Asses and Snow".......get it? (WAKAKAKAKA  XD )....sebab diorang asyik tayang punggung! Bukan salah gua! (tiba-tiba air muka berubah menjadi ketat).....OK TIME TO BE SERIOUS BEBEH!

The work of art is One of my favorite so far, tak ada yang setanding and you'll see why......
The artist exhibit the beauty of nature...he actually combines mother nature and living creatures that bond by soul....Ashes and Snow is a film shot by a Canadian artist Gregory Colbert is an amazing piece of art work putting people and animals into one picture, while showing it in an almost tranquil calm way. If you feel nothing after looking at these pictures...then get the hell outta here!!!

I can't literally describe his work of art....you just have to....cuci mata and appreciate it! You ain't seen nothin yet here! Visit his website: http://www.ashesandsnow.org/en/home.php right now!!! Go!!! ....to appreciate his portfolio! If you take photography and yet you think you're taking breathtaking pictures.....then go buy yourself a breath mint....coz you haven't reach his standard. HAHAHAHA....takde lah...everyone is unique and they have their own way of expressing art.......   ^_^


Awwww!!! LOVE it!!! Nak jugak! Tapi takut kene baham  T-T.....nantilah.....mak mana mampu cari leopard chumels gini......mak wat photoshoot bersama kucing kurap di Bakti sudah.... 
YEAH! Hidup kucang!

xoxo-Hami

Sunday, April 24, 2011

Kuasa dan konflik

Dear all,

Baru tadi kengkawan satu course datang melawat......ingatkan nak bawa buah tangan ke apa...bila terjah masuk jew terus:

Aya: Misa! dah study belom? Buat soalan apa?......(kuang-kuang-kuang)

Sebenarnya disebabkan ramai yang asyik tanya soalan yang sama maka aku rasa harus aku clearkan di sini....ngeh ngeh ngeh..... ;-P

I was thinking of focusing on 3 specific topics, that are; Anti-hegemonic yang dibawa oleh kumpulan budaya kecil di Britain dan di Malaysia, sistem politik autoritarian and last but not least kuasa kelas.


The first topic will involve concepts such as budaya kecil, budaya dominan, stail, budaya melawan, kajian Hebditch (subcultures), Michael Break (comparative youth culture), John Storey (theory of popular culture), hegemony and etc.....flow dia agak clear di sini bahawa budaya kecil ingin menentang ideologi yang ingin disebarkan oleh golongan dominan dan mereka tidak ingin mengikut budaya dominan, maka bermulalah budaya melawan yang dibawa dari negara Britain, dan pembawa kepada stail seperti perubahan dari segi percakapan, berpakaian, pertuturan dll. So moral soalan ni adalah? Golongan pekerja tidak mahu kehidupan mereka didominasi oleh golongan elit.

The second topic, sistem politik autoritarian involves a yes or no view towards whether having an authoritarian political system is better than having democracy system or the other way around. So I'd focus on media freedom, pemilikan media, kawalan/pengaruh politik/pengaruh ekonomi and other things that involves kapitalisme.

The third topic that is kuasa kelas, I'd focus on sistem kapitalisme (sbb keuntungan), asas2 pembentukan negara, bentuk2 hak individualiti, kaitannya dengan saujana lain (Lock, Mills, Webber,...etc), birokrasi, kritikan marxist, how media should function, imperialisme budaya, isu pergantungan and other loads of things to discuss about....

Kalau nak taip satu-satu memang pengsan la aku, paham-paham sendiri la....hu hu hu.....tapi saya cuma berikan tips-tips ni dari pandangan aku, jangan pulak korang pergi tiru bulat-bulat. Maksud aku, kalau aku silap n lingkup?!  Korang pun nak ikut ke? Hmmmm......Tapi aku berharap sangat kalau korang rasa ada yang salah, sila la bagi tahu awal-awal sebelum aku dah mula jadi ulat buku......

Sekian...

xoxo-Hami

R-A-N-D-O-M

Apa kejadah nye aku buat bende ni?

 Kononnya nak tunjuk muka rajin study...untuk pengetahuan anda...saya bukan rabun! saje je pakai spek nak kasi overview of what a nerd-looking I am when it comes to serious studying!
 Ok....1-2-3 get set....GO! scanning.......
n then?
Scanning complete. Sangat muka blurr n konpius....tapi budget paham....reading Dr. Mus is soo killin me!
n then?
Berfikir untuk sejenak.......~abende aku baca ni~ proses balik....
n then?
.............
 Yesh! dah dapat!!!


AFTER 5 MINUTES....

.............

...........................

.........................................


....-_-"....

 Eh.....jap....silap lak....dang! scanning incomplete!
N then?
.....

 Muka blurr....I is speechless

HAHAHA....coz I'm bored people! I need entertainment! I need parental pressure! I have to admit, while living with my parents, I felt the pressure to study a lot! For example, when I was taking my diploma in Mexico (that was actually the last time I lived with my parents...then they moved to Hungary, leaving their princess alone in Malaysia... T-T (sob sob sob), my mom used to actually remind me all the time,

Mama: "STudy!"  
me: wokeys mama! (sambil tabik spring)...(pastu buka buku baca sambil mata melirik ke arah tv)

Tapi aku ni jenis yang kena study depan tv, siap dengar lagu bingit-bingit lagi...easy said...boleh pekak telinga ni. That is why I miss them so much! From the bottom of my heart, I love them sooo deeply, although at times I rebelled and said things I don't meant to say....That is why it is actually better to have parental regime to control your life while you're still considered a clueless brat.....or else i'd remain nothing today. Don't hate your parents because they try to control you, thank them instead for making your life actually meaningful.
Tak sabar nak visit diorang this coming vacation!

p.s. I miss my bros!  T-T....especially buntat (a.k.a Akmal)
I miss them much!!!
Abah.....T-T

So pesanan dari khidmat masyarakat....jangan noti-noti. STUDY! Jangan tak study! Kang sedih mak bapak korang kalau tahu hajat diorang nak tengok anak kesayangan diorang meraih segulung ijazah di tangan tak kesampaian.....
soo...jangan tiru saya! wat keje tu!
xoxo-Hami

Saturday, April 16, 2011

Aku BUKAN Jiwang

What do I mean by 'Aku BUKAN Jiwang'? When I make statements like this, don't easily make any easy and cheap assumptions about me. Bukan aku tak pernah ada feeling ke, ada....kalau nak kata aku tak pernah layan lagu-lagu jiwang pun...ada. So? Apekah maksud aku di sini? ngeh ngeh ngeh....XD

Aku maksudkan yang aku ni seorang yang sangat tak berapa pandai nak tonjolkan emosi, sedih pun aku ketawa, gembira pun aku ketawa. Dari kecil aku sebagai seorang anak perempuan tak pernah berkawan dengan budak-budak pompuan, semuanya guys. Even dengan my cousins pun, I'd select to play with the boys mostly. Kalau cousins perempuan ajak main masak-masak, main sekejap je, pastu kalau nampak abang-abang keluar dengan cousins lelaki, mula la.....Nak ikut!!! Sampaikan pernah sekali tu, diorang nak kena tolong nenek bawa balik lembu dari padang pun, I wanted to tag along....then the result? Cousin aku kacau-kacau lembu tu, lembu tu pun mengamok derrr...mangsa dia sapa? Aku juga....kena kejar daa.....haish...sampai nyawa-nyawa ikan aku lari bagaikan tak cukup kaki n tangan. Ingat lagi, tanduk dia tinggal 10 cm je dari belakang aku (dah la pakai baju merah time tu). Camna aku boleh agak??? Itu macam ah..aku lari tu tengok belakang, lari pastu tengok belakang.... ha ha ha.........
Diorang? mph-mph-mph....camna lembu tu berhenti kejar aku? Nenek lah superwoman of the day! siap bawa golok bagai bila my bro told her i kena kejar. Malu siot! Tapi kenangan, I learn from it, JANGAN KACO LEMBU BETINA, AND (sambil tunjuk jari telunjuk ke atas, buntalkan mata) JANGAN PAKAI BAJU MERAH kalau tahu kena berurusan dengan MAK LEMBU!!! Mak dah pesan....tapi tak nak dengar kan? Kan?!

Most girls would talk about playing with Barbies, anak patung yang hand-made la, plushy la (ok yang ni aku akui memang ada....hahaha...) dan lain-lain lagi yang budak perempuan suka buat. Tapi?! Apa yang aku suka buat masa kecik-kecik? Zaman kanak-kanak aku sangat bermakna, dibesarkan dengan abang-abang, apa lagi?! Dok panjat pokok bagai, dah la depan rumah kitaorang dulu ada pokok cherry, (evil laughs) apa lagi beb! panjat sentiasa. Abah siap pasang buaian untuk puteri dia yang sorang ni beradu (oh gitus! rasa cam nak tampar je tangan aku yang gatal taip benda-benda camni). Kata tak jiwang....betol tak?! Ha ha ha....sebab tu la aku cakap jangan buat assumption dulu. Bukan setakat panjat pokok jew, naik sekali atas bumbung daa....Just have fun! Luckily I tak pernah ada kemalangan berat cam patah tangan ke, patah kaki ke (bukan nak mintak....Astaga....).

Paling aku suka main gak dulu-dulu, bawa net satu dengan cawan plastik satu pastu tangkap belalang. Kalau belalang pupus dek atas sebab-sebab tertentu cam aku terlebih kerap tangkap sampai pupus bebenor species belalang kat area rumah aku....aku tak putus asa.... ha ha ha!!! Ikan dalam parit tepi jalan pun cukup! Atau pun tangkap anak budu dalam lopak pastu buat lopak sendiri, (ala-ala buat kolam sendiri la kan, sebab masa tu tak mampu nak guna concrete) lepaskan budu-budu dengan anak-anak ikan. Mula la aku nak tunjuk kat orang yang aku telah berjaya buat rakyat aku sendiri... ha ha ha.........Mama pulak?! ..."Aiseyman! anak aku!" kuang kuang kuang
Mak mana la nak tengok anak dia comot main dalam lopak bagai....aku pun tak pernah mintak untuk dibelikan anak patung.

(Please ignore jambul atas kepala) Masa aku kecik pun Mama pernah cakap yang aku ni aggressive, suka pukul kepala anak jiran (Rashidi nama budak kepala-aku-selalu-menjadi-mangsa-anak-dara-jiran-sebelah tu). Masa tu umur baru 3 tahun, semua jiran tetangga akan bawa anak masing-masing, anak-anak diorang pun akan bawa mainan masing-masing pastu hampar tikar tengah-tengah halaman and lepaskan anak-anak main. Aku sebaya dengan budak Rashidi tu, so dia la jadi mangsa aku. Pa&Ma aku siap tunjuk video rakaman situasi tu, aku ni dah ada mainan patung comel-comel, tapi NAK jugak dengan lori si Rahsidi tu, ape lagi.........tengok kiri, tengok kanan, tangan yang bulat ini mencapai tahap maksimum untuk mencuri lori berkenaan. Tapi Rashidi sedar aku nak ambil, so dia tarik balik. Kitaorang bagai orang main tarik tali daaa.....Yah! Yah! last-last sekali, aku amek patung aku PAP! atas kepala dia, serta merta dia lepaskan lori tu n menangis....Aiseyman!sapa suruh dia tak nak kasi kan?
So for a 3 years old, dapatlah kepuasan yang teramat, siap berbuih mulut main lori dengan bunyi bagai. My mom dengan dia punya mom sangat rapat, so diorang yang ada di tempat kejadian pun telah menjadi saksi kepada keganasan aku tadi, terkantoi sudey! Mami dia pun dukung la anak dia kasi cool down....hua hua hua.....XD
Itu bukanlah pertama kali aku cari pasal dengan budak tu, pasal batang tebu pun nak gaduh, apa yang dia pegang mesti aku pun nak, sampaikan tebu tu dijadikan senjata yang berguna....fu fu fu....
Abang budak tu pun siap marah kat aku, "Anak dara ceng'ei" (tak tahu camna nak eja perkataan ganas dalam bahasa Kedah, tapi korang boleh agak-agak sendiri la kan)...Aku? alah...aku cam takde feeling... hahaha....
Tengok la ni...ada mainan tak nak main, nak main dengan lauk juga. Sempat Abah tangkap sebagai kenangan. Terkantoi disitu mengapa lauk hari tu lemak semacam. Aku cam besa...malu sendiri....hak3

Ok balik kepada cerita asal, mungkin juga sebab aku tak pernah nak expose sangat dalam dunia wanita (bukan pompuan ok, wanita u olz!) seperti menggunakan ayat-ayat manja, pandai bahagian dapur (yang ni fail! lari terus!) dan pelbagai benda lagi yang harus seorang wanita perlu belajar. But now I'm starting to learn one-by-one. If ada orang menangis depan aku pun, tersentap seketika, tak tahu nak buat apa....cam takde feeling. Ayat-ayat cintan pun aku tak pandai nak guna, kalau guna pun rasa cam geli-geleman....hahaha...entah la.
Aku rasa pelik bila rakan-rakan sebaya dah mula pandai nak mengayat, aku? No feeling!
That is why sekarang pun aku tak suka bersedih, senyum memanjang. Which is goody good! Apa yang aku rasa sekarang? Bukan perasaan, tapi perasans!!! ngeee.....X3

Ce tengok ce tengok....semua gambar wajib ada senyum kambing, kalau takde senyum kambing tak sah!

Does our life has to be perfect in order for us to be happy? I'd say no! My life is not entirely perfect, but I still manage to smile to the world. =)

Here are 9 tips on how to be HAPPY:

  1. Happiness is hard to define but most people are aware of whether they are happy or not. Many people believe that happiness is a form of luck and that some people are destined to be happy while others are destined to be unhappy. The tips in this article are small but meaningful steps that you can take each day to lead you to true happiness.Understand what it is that will make you happy. Everyone has unique requirements for attaining happiness and what makes one person happy may be very different from what makes someone else happy. Revel in your individuality and do not worry about whether or not your desires are comparable to those of your peers.
  2. Make a plan for attaining goals that you believe will make you happy. Your mood will very likely increase as your pursue your goal because you will feel better about yourself for going after something you value.
  3. Surround yourself with happy people. It is easy to begin to think negatively when you are surrounded by people who think that way. Conversely, if you are around people who are happy their emotional state will be infectious.
  4. When something goes wrong try to figure out a solution instead of wallowing in self pity. Truly happy people don’t allow set backs to affect their mood because they know that with a little thought they can turn the circumstances back to their favor.
  5. Spend a few minutes each day thinking about the things that make you happy. These few minutes will give you the opportunity to focus on the positive things in your life and will lead you to continued happiness.
  6. It’s also important to take some time each day to do something nice for yourself. Whether you treat yourself to lunch, take a long, relaxing bath or simply spend a few extra minutes on your appearance you will be subconsciously putting yourself in a better mood.
  7. Finding the humor in situations can also lead to happiness. While there are times that require you to be serious, when it is appropriate, find a way to make light of a situation that would otherwise make you unhappy.
  8. Maintaining your health is another way to achieve happiness. Being overweight or not eating nutritious foods can have a negative effect on your mood. Additionally, exercise has been known to release endorphins that give you a feeling of happiness.
  9. Finally, it is important to understand that you deserve happiness. Those who believe that they are not worthy of happiness may subconsciously sabotage their efforts to achieve happiness. If necessary, tell yourself each day that you deserve to be happy and remind yourself what steps you will take to achieve the happiness you desire.


p.s. In the future aku rasa aku boleh berubah, dari manjadi batu, mungkin kepada tanah liat dulu! bukan fasa liquid lagi! XP Siapakah gerangan jejaka yang boleh buat aku berubah....no comment. We'll see! ;P


xoxo-Hami

Sunday, April 3, 2011

A race to remember, a closure of PERKOM badge 2010-2011

Pada 1 April 2011, tiba la hari yang dinanti-nantikan oleh ahli-ahli PERKOM dan juga senior Mass Comm. Ada apa dengan tarikh ni? Setelah ahli-ahli PERKOM bertungkus-lumus ingin menyiapkan projek terakhir yang di ketuai oleh Esther Lim, akhirnya inilah saat-saat yang mendebarkan, iaitu hari Comm. Night, A Race to Remember. The theme as discusses and agreed upon every members is 'Roses and Glitters' sangat glam!
So ape lagi! melaram la nuks! Pinjam dress warna Maroon Bella, pastu dengan Fa perhati kat sebelah, aku pun make-up sendiri, rambut pun since ada curling iron gulung la rambut sendiri. So tada!!! The result:
Excuse the background yang semak samun sket....biasalah...orang bujang. Kalau tk semak tak sah! Tak happening!  HA HA HA....

Aku in charge of transport, so kena remind semua yang guna bus service supaya turun ke padang kawad seawal pukul 6 ptg. Yang datang pun tk banyak, tapi boleh la..kabanyakannya pergi sendiri....hehehehe...so bereh sudah keje aku. Selepas semua dah berkumpul n we olz pun bertolak around 6.22. Kak Kina dalam kelam kabut dia sempat tukar baju kan? (don worry...details will not be given out)

Kitaorang wat dinner ni kat Evergreen Laurel Hotel, which is next to Gurney by distance. They've got a great ballroom, spacious, though...I don't really like the fact that they've got tiang yang tebal giler kat tengah-tengah, which kind of block the view of the stage. Anyways, dinner tu glam ok! Asalkan boleh makan, ada gimik, ada entertainment enjoy! Layan! Congrats to all the PERKOM committees for making it happen! chayok!
Enjoy the pics:
 We've got our lovely ushers waiting at the ballroom door waiting for guests...
 Poster yang digunakan untuk promote the night...

 Lovely isn't it? wait till you see when it's filled with people....
Mesti lah sempat camewhoring dulu kan? 

 Sorry for the blurry pictures...it was due to our lack of knowledge on how to use a NIKON in general...huhuhu...but at least you can see my face what?!
 Nak belon!!! Punyalah plan nak bawa balik satu sebab nak try inhale the helium, pastu nak gelak sorang-sorang dalam bilik sebab roomate balik kampung la katakan...HA HA HA
But in the end, Kak Kina ngan Aishah la orang yang paling banyak bawa balik belon....T_____T
Tak kesampaian nak tiru chipmunk.....ngeee...X3
 Saja nak kacao usher kan....siap demand, "ok everyone usher me!" pastu pose kat karpet merah suruh yang lain jadi kuli....(just kiddin)
 See? Now that the ballroom is filled with people, it feels more lively...love it!
 One of the gimmick we had that night, the Dean and the opening ceremony act by bursting a balloon..
 Hah! ini yang aku tak puas hati ni...disebabkan bergigi besi, nak kunyah pown susah, so alamatnya terpaksa telan...hehehe...tercekik gue....Tapi ini jew yang I mampu nak telan, sedih je tengok orang sebelah makan steak pelabagai kan...pastu tengok pinggan kita cam....sayu jap kan...Ngeh ngeh ngeh....
Makanan yang lazat pun boleh pandang-pandang jew, siap main mata ngan I...sapa bleh tahan yew tak?
p.s. sambil ingat pesanan Dr. , "You tak boleh makan benda yang keras-keras, kalau nak makan pun you kena potong kecil-kecil supaya senang you nak kunyah. Itu macam ah..kalau you kunyah banyak-banyak nanti itu besi boleh putus oh!" Tapi aku hentam saja! kalau potong kecil-kecil mana nak merasa nikmat makanan tu....so tanpa melengahkan masa, aku pun yah! sumbat kiri, yah! sumbat kanan....fufufufufufufufufu....puas hati...(pastu balik cam orang gila, dok gosok gigi berjam-jam, siap betulkan besi yang nampak bengkok di mata...kuikuikui.....tau takot! nak tukaq besi cost about 200 hinggit tu! )
 One of the show that I like, senior menari chicken dance, sangat comel. Spoil betul la diorang, pastu menari hiphop lak...
 Then our prom king & queen, which was won by the Dean and vice Dean (who were by chance sporting giler and unexpectedly charming)  and Prom Prince & Princess, which was won by two senior candidates.
 Me and Esther, the head of the project. Salute la! She manages to handle everything so well, also to everyone who were involved in making it work.
Sempat bergambar with April, Ciara, Su Anne and Eugene (a.k.a royal pain Shasholat) who look daring that night.
Overall...I'd say the night was a great success! Give everyone around of applause!

xoxo
Hami

Aku si gigi besi

Apekah? Dengan ini aku, Hamizah Sahharon telah mengistiharkan bahawa aku telah berjaya memagarkan (is it even a word? setelah mendapat B pelus-pelus dalam bahasa melayu SPM nie, ayat aku semakin menjadi-jadi) gigi aku setelah sekian lama ingin menambatnya. kihkihkih....

On Monday the 28th of March I went to Bhar dental to put on my braces as planned, it doesn't hurt! Though the Doctor cabut 4 of my teeth, (ouchies!) 2 up and 2 at the bottom. Somehow part cabut tak sakit, just masa kena cucuk tu da! Itu sampai terangkat punggong punya pasal! Tapi jangan takuts dan jangan serams ('serams' sebutan dia begini- se-rems!)!
Pakai je kalau korang rasa gigi korang tak betul n bengong. Bukan nak kutuk ke apa kalau gigi tak betul, tapi confident dan self-value kita akan naik sket, dan kita bakal mendapat gigi yang cantik dan tersusun rapi. Kalau tk tersusun rapi gak tak tau la....g klinik pastu ajak Dr. berbincang dengan gaya dan tone yang manja, "Dr....Cantik la gigi Dr. sangat tersusun rapi.....Dr. pernah tengok tak jongang extreme? nampak hammer nie? haaa....susun elok-elok yew...saya tahu Dr. mampu, capiche?" - konpem! dia susun bagai nak rak gigi korang!

Wooo! kalau dapat headgear braces camni...alamatnya tak keluar bilik la jawabnya, menangis mak nuks! Biar dua tahun kena mereput dalam bilik, I tak kishah! huhu....X3 relaks ah bro! jangan extreme sangat! Aku takde la pakai brace camni, aku pakai yang biasa-biasa je...ala-ala pagar buluh buatan kampung jew....
Aku layak pakai yang macam ni jew....pasal makan lak...minggu pertama agak susah sket sebab first time dia pasang tu kita akan rasa sedap jew...hari kedua meraung sebab gigi akan rasa seghiau (ala-ala cakap orang Kedah kan, I kan orang Kedah) atau ngilu. Aku berdrama jap minggu pertama tu, setiap kali kawan-kawan ajak makan je mesti, "korang makan la dulu...aku tak mampu kunyah nuks!" atau "Dah dua hari saya tak makan..." atau "Yew la-yew la...aku minum je." sampaikan kawan-kawan semua kata kesiannya kat kau Mizah...patut la nampak kurus (hah! part ni I loike! XP) terus naik balik semangat, tak rasa down sebab terpaksa menonton kawan-kawan melantak ayam goreng bagai ala-ala tengok wayang yang takde ending....
Sampaikan Kak Ninja, kesian giler tengok aku tak boleh nak makan, terus bawa aku g McD beli bubur ayam...huhu...thanx kakak! Jasa mu dikenang...hehehehe....=)
Tapi selepas hari ke-empat, I feel ok. My teeth doesn't hurt anymore. They are bearable at least if I want to chew on something a bit harder than a grain of rice.

Tadaaa!!! This is a new picture of me wearing braces after 4 days of wearing em.....

Nampak tak? nampak tak? ha...(ehem-ehem)....sampaikan masa ambil ujian JPJ untuk test kereta, Uncle JPJ tu siap tanya, "Dik, SPM dapat berapa?" ...mula-mula blurr jap, pastu reply, "Saya student USM" terus takajot Uncle tu da...."Eh! ye ke! Ingatkan baru ambil SPM"...hehehehe....
Pastu ada pulak budak Chinese yang duduk sebelah aku tu, curious la katakan, mintak nak tengok aku punya result paper, so aku pun tanpa segan silu tunjuk. "Eh! You were born in 91 ah? I thought we were the same age. You look so young." and she was born in 93...pergh! bangga siot! So moral cerita di sini adalah, jangan malu kalau pakai braces! Tengok I, besi nilah kasi I nampak awets muda gitew. XP ahakz

Tapi begitulah ceritanya....aku dah pakai braces. Even when I skyped with my family, they were like excited giler, "Eh! kakak dah pakai braces! Tengok-tengok!" Pastu semua berkerumun depan laptop macam jakun n tak pernah tengok braces. So terpaksalah work-it-out! tayang kiri, tayang kanan macam model gigi lak kan....

Ada juga kawan-kawan yang perli kata rongak la...tapi aku tak kisah! don worry, nanti gigi ini bakal cantik dari diorang...(Shasholat a.k.a. Eugene punya pasat la ni) ngeee...X3

Dr. tu kata kalau rajin follow-up, then my braces will be off earlier than expected. Dia kata mungkin aku akan pakai 2 tahun. Aku pegang janji Dr tu....kalau tk...(pegang hammer + evil laughs)
Tak sabar nak ada gigi camni, boleh senyum selalu (macam la aku ni kekwat nak senyum kan? Walhal terlebih senyum sudey...sampikan kawan-kawan perli, "ko ni kalau tak senyum tak sah kan? tengok tu! tengok tu!"haha....ala-ala lagu Senyum nyanyian Ana Raffali; senyum...tak perlu kata apa-apa, Senyum..

xoxo
Hami